Donji i Gornji Karin dijeli rijeka Karišnica, koja se ulijeva u Karinsko more.

Po pisanju medija Karinsko more je najmanje more na svijetu. Iako bilo najmanje, ipak se radi o moru, što znači da posjeduje mnoštvo plaža. Gornji Karin je sastavni dio Grada Obrovca, dok Donji Karin spada pod nadležnost grada Benkovca, za prijelaza iz jednog u drugi se jednostavno prijeđe preko željeznog mosta. Gornjim Karinom dominira novo uređena plaža, te mjesto obiluje turistima i posjetiteljima iz cijele Europe.

Idealno mjesto za kupanje, odmor i razbibrigu. Za one željne kulture ni toga ne nedostaje. Obiđite Samostan Svete Marije Bezgrješne ili Miodrag gradinu.

Samostan Svete Marije Bezgrješne

Kameni križ od pletera u zidu samostanskog hodnika svjedoči iz doba hrvatskih narodnih vladara i karinskih Lapčana. U tom kraju naseljuju se u 15. stoljeću franjevci. Franjevci su pod turskom vlašću pastorizirali okolni kraj, a to su nastavili i kasnije. Širili su pobožnost prema Mariji i prema sv. Paškalu, zaštitniku stoke. U samostanu su u prošlosti djelovale škole, te postoji mala, ali vrijedna knjižnica. Malo samostansko groblje mjesto je gdje se okupljaju redovnici, da se sjete onih koji su nalazili sebe u karinskoj osami.

Na obroncima iznad Karinskog mora nalaze se ostatci liburnsko-rimskog grada Coriniuma. U gradu je bio podignut i amfiteatar te hram božici Latri. Nakon osvajačkih pohoda Gota(V.-VI.st.), razrušeni rimski grad naseljavaju i obnavljaju Hrvati i on postaje sjedište hrvatskih plemića. Lapčanin Voniha ženidbom kćeri kralja Zvonimira dobiva na poklon grad Karin. Voniha nije imao potomaka pa Karin nasljedstvom prelazi u vlast Lapčana od kojih nastaje plemstvo Karinjani, prvi put spominjani 1349. Nažalost Karin prolazi i kroz  Osmanlijske ruke i biva prepušten sudbini propadanja, no ostaci srednjovjekovnih kula i utvrda još uvijek prkose elementarnim vremenskim nepogodama i silovito krase karinski pejzaž pozivajući da osjetite duh povijesti u njihovim zidinama.