Golubić

Selo je bilo naseljeno još u starohrvatsko doba, o čemu svjedoči starohrvatsko groblje kraj pravoslavne crkve te komadi crkvenoga namještaja koji su iz prijelaza 9. na 10. stoljeće. Još su stariji nalazi zlatna nakita iz početka 7. stoljeća, koji su se pokazali vrijednim kad se sastavljala kronologija starohrvatskih spomenika.

Samo mjesto puno je legendi i priča. U mnoštvu folklora ističu se četiri priče (legende), stoga u nastavku uživajte u četiri ljubavne, a neke i tragične priče.

OGRLICA:

Upravo na Radinom slapu rijeka tvori preklapajuću barijeru nazvanu „Ogrlica“. Prirodni fenomen dobio je ime iz lokalne priče o pastirici Vojki. Čuvajući svoje koze te ih gledajući kako odlaze, trčeći na drugi kraj livade, Vojka je često maštala da i nju netko odvede, neki naočiti mladić. Jednog dana se to i dogodilo, stasit mladić je prešao Kud most, prišao Vojki, te su se zaljubili. Do kraja dana su se zaručili. Mladić, imena Slaven, obećao je svojoj zaručnici da će se jednog dana vratiti i da će se vjenčati, te imati najluksuznije vjenčanje kojeg je kraj vidio. To obećanje je i ispunio. Njegov vjenčani poklon je bila zlatna ogrlica koja se sjala kao voda koja je padala sa Radina slapa. Od tada lokalno stanovništvo govori: „Pogledajte Krupu, sjaji se kao Vojkina ogrlica“.

KUDIN MOST:

Mladić Kude izgradio je mlin u podnožju Deveterca. Mladić je bio zadovoljan sa svojim mlinom, te ga je posao činio sretnim. Jednog dana ugledao je prekrasnu djevojku na drugoj strani rijeke, da dođe do nje, te je šarmira, skakao je sa kamena na kamen sve dok nije prešao rijeku. Djevojka se zvala Manda. Mandi se svidio Kude, ali ona nije mogla prijeći rijeku skačući sa kamena na kamen kao Kude. Zbog toga Kude joj je obećao izgraditi most. Zanemarujući svoj posao u mlinu Kude je izgradio veličanstven most koji se sastoji od 13 lukova, te je omogućio svojoj voljenoj da prijeđe rijeku. Most je renoviran 2016. godine i priča priču o ljubavi i ustrajnosti.

VRATOLOMAC:

Djevojka se zvala Soka. Čuvala je svoje koze na strmim liticama kanjona, s kojih je gledala kako se Krupa ulijeva u Zrmanju. Za nju je to predstavljalo ljubav, spajanje dvoje ljudi. Tako je Soka sanjala da se ona spoji sa drugom osobom, da se zaljubi. Pane je bio pastir koji je čuvao svoje stado sa suprotne strane kanjona. Pane je bio vesele naravi te je volio pjevati, njegova pjesma je odjekivala kanjonom. Jednog dana Soka je uzvratila pjesmom, te pjevajući skupa njih dvoje su se zaljubili. Pjevajući su proveli svoje ljubavno ljeto, ali došla je jesen, vrijeme da mladić zatraži ruku svoje voljene. Sokin otac se žestoko usprotivio tome da Pane oženi Soku, te ga je potjerao. Soka je bila shrvana takvim stavom svog oca. Cijelu zimu je žudila za Paninom pjesmom. U proljeće Soka se vratila na svoju liticu, kao i Pane. Čim ju je Pane ugledao odmah je krenuo pjevati, ali Soka nije više mogla izdržati. Ako joj nije dopušteno da bude sa njim radije će umrijeti. Stoga je skočila sa litice i slomila vrat, vidjevši to, Pane je skočio za njom. Spojivši se u smrti, njihova pjesma pluta kanjonom vječno. Zbog toga se jedna litica zove Vratolomac, a ona sa suprotne strane Panina litica.

BABIN GRAD:

Za vrijeme osvajačkih pohoda Turske Carske vojske bilo je uobičajeno da Turci prolaze kroz Bukovicu. Narod se bojao Turaka i nastojao se sakriti svaki put kad su prolazili. Jednog dana pastirica Dana je čuvala svoje stado u planini, kasno je opazila Turke te se nije uspjela sakriti. Bila je prestravljene kad su je uočili. Kada je vidjela čovjeka na konju pala je od straha. Čovjek je sišao sa konja te joj prišao, nije joj htio nauditi, zapravo suprotno zaljubio se u nju. Natrag doma gdje je bio bogat i priznat, oženio je Danu i učinio je prvom od svojih žena. Dana je živijela u bogatstvu, ali nedostajalo joj je njezino selo. Umrla je od tuge za svojom Bukovicom. Njezina smrt je potresla njezinog muža, te se on odlučio vratiti na mjesto gdje ju je prvi put vidio. Tako je izgradio utvrdu, te se zaključao u nju. Do kraja života je živio zaključan u utvrdi. Povremeno mu je dolazio sin. Stajao bi ispred utvrde i vikao: „Babo, izađi da te vidimo“. Zbog toga utvrda je dobila naziv Babin grad.

Sve te priče i legende možete obići trail stazama, osim toga možete se upoznati sa ljepotama Krupe i Zrmanje, okusiti domaću kuhinju, okupati se u kristalno čistoj vodi.