Cvijina gradina

Kruševo je naselje smješteno u prostoru sjeverozapadne Bukovice, oko 5 km jugozapadno od Obrovca. Na području naselja ističe se uzvisina zvana Cvijina gradina, koja je još u 19. stoljeću privukla pozornost kao mjesto na kojem se nalaze brojni arheološki ostatci. Gradina je visoka 356 m, ima odličan geostrateški položaj i jedna je od najdominantnijih točaka ovog dijela sjeverne Dalmacije.

Cvijina gradina tipičan je primjer staroga željeznodobnog liburnskog naselja koje je nastavilo živjeti i nakon što su Rimljani u ovim krajevima definitivno učvrstili vlast (Batović 1987, str. 343, 344.)

Arheološka istraživanja provedena u organizaciji Arheološkog instituta iz Beča početkom 20. stoljeća potvrdila su da je ondje postojalo značajnije rimsko naselje (Colnago, Keil 1908.). Tom prilikom otkriveni su ostatci arhitekture hrama, javnoga kupališta, te nekoliko privatnih zgrada. Od pokretnih spomenika spominje se nalaz veće mramorne skulpture, te novac Augusta i Klaudija II (Colnago, Keil 1908, str. 34, 42, 43.)

Izvorni tekst: https://hrcak.srce.hr/file/4187