Zelengrad

Najbolje mjesto da doživite dalmatinski krš je upravo Zelengrad. Da se razumijemo nije riječ o gradu, a nije i da se dići prostranim zelenim livadama. Ono čime se dići je povijest i radišnost. Dašak te povijesti i kulture uhvaćen je u Zavičajnom klubu “Janko Mitrović”.

CESTA:

Netko je u selu rekao Luki kako će mu nevjesta do kuće doći na tovaru umjesto automobilom, jer nije bilo ceste od sela do njegove kuće u zaselku. Da se to ne dogodi i da mu nevjesta ima najbolji tretman od samog početka, danonoćno je krčio i gradio cestu. Put je izgrađen i asfaltiran, pa se o svadbi njegovog najstarijeg sina nadaleko pročulo.

U mjestu Zelengrad na vrhu brda (552 metra nadmorske visine) nalaze se skromni ostaci nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Tijekom 16. je stoljeća utvrda bila u vlasništvu knezova Kurjakovića. Utvrda je s vanjske strane šesterokutna, dok je s unutarnje strane ovalna s debelim zidovima. Ulaz u utvrdu nalazio se s južne strane. Neposredno uz ulaz sa zapadne strane nalaze se ostaci veće četverokutne cisterne za vodu. Utvrdu 1523. godine zauzima vojska Osmanskoga Carstva i boravi u njoj sve do 1684. godine kada je zauzimaju Mlečani.

Skroman kraj koji puno daje, probajte najbolji prisnac, osjetite srdačnost ljudi s kamena.